Kind & Ouder Thuis – Systeembegeleiding

Bij systeembegeleiding wordt niet alleen gekeken naar het kind zelf, maar worden alle personen betrokken die een belangrijke rol spelen in zijn of haar leven. Dat kunnen uiteraard de ouders zijn, maar ook bijvoorbeeld boers en zussen, grootouders of andere familie, buren, vrienden, school, etc. Deze personen, de omgeving dus waarin een kind opgroeit noem je het sociale systeem van een kind.

Je systeem heeft een belangrijke invloed op hoe het met je gaat, maar ook welk gedrag je laat zien. Je ziet soms bijvoorbeeld dat een kind op school heel anders is dan thuis of wanneer ze bij vrienden spelen. Samen met deze belangrijke personen gaan we daarom kijken wat iedereen nodig heeft om het kind zo goed mogelijk te helpen, maar ook wat er nodig is om het samen fijn te kunnen hebben. Begrijpt iedereen elkaar voldoende? Lukt het om op een fijne manier samen te kunnen praten? Wat verwacht een kind van mij en wat mag ik van het kind verwachten? En wat verwachten we van elkaar?

Systeembegeleiding heeft dus alles te maken met samenwerking: samen met de systeembegeleider, samen met elkaar en samen met het kind. Samen proberen we inzichten te krijgen in waarom dingen wel of niet goed gaan, wat er speelt en hoe we kunnen helpen. 
Dat heeft niets te maken met dat je het niet goed zou doen als ouder, maar meer met het bieden van een soort helikopterview die je andere inzichten biedt. Daarbij labelen en oordelen we niet. Wij snappen namelijk dat ouders altijd het beste willen voor hun kind, maar dat dat soms door omstandigheden niet lukt. Samen zoeken we daar oplossingen voor. 
Zo helpen we niet alleen het kind weer op weg, maar krijgen ook ouders vaak nieuwe inzichten.