Baby- en Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut biedt specifieke begeleiding, training en advies op het gebied van het bewegen van baby's, kinderen en jeugd tussen 0 en 16 jaar. Als het bewegen, spelen en sporten niet vanzelf gaat kan kinderfysiotherapie effectief en ondersteunend zijn bij verschillende leeftijdsgroepen:

Baby's (0-2 jaar) onrustige overprikkelde baby, overstrekken, voorkeurshouding, een afgeplat hoofdje, huilbaby, een slappe houding, een trage ontwikkeling van het voortbewegen of spelen, aangeboren beperkingen zoals een klompvoetje, heupdysplasie, syndroom van Down.

Peuters (2-4 jaar) met een trage of moeizame motorische ontwikkeling, bewegingsangst, veel vallen, een afwijkend looppatroon, een afwijkende stand van benen, pijnklachten bij bewegen, prikkelverwerkingsproblemen of een langdurige beperking waardoor de ontwikkeling wordt verstoord.

Schoolkinderen (4-16 jaar) hebben plezier in bewegen en bewegen van nature veel. Samen spelend ontdekken, samen sporten en grenzen verleggen. Kinderen die veel bewegen en (buiten)spelen ontwikkelen zich sociaal en emotioneel sterker en lopen minder risico op gezondheidsproblemen. Kinderfysiotherapie in deze leeftijdsfase is zinvol bij: onleesbaar handschrift, motorisch achterblijven t.o.v. leeftijdsgenootjes, onhandig bewegen (DCD), veel vallen, na een botbreuk, pijn bij bewegen, houdingsafwijking, hyperventilatie, sportblessures, overgewicht, onvoldoende conditie en spierkracht, motorische beperkingen door een aangeboren aandoening.

Kinderfysiotherapie kan individueel in de praktijk, aan huis (babyfysio: 0-2 jarigen) en in groepsverband worden gegeven. Babymassage, Babygym, Prikkelgym (tbv prikkelverwerking leeftijd 0-4 jaar), Fitkids en KinderFITfysio zijn speciale groepslessen voor de verschillende leeftijden.

Binnen Kinderfysio.nl zijn drie kinderfysiotherapeuten werkzaam: Marianne van de Ven, Katrijn Wermenbol, Bregje van den Hurk.

Combinatietherapie kinderen kunnen worden aangemeld voor een gecombineerde behandeling van de kinderfysiotherapeut (https://kinderfysio.nl/kinderfit-food/) en de kinder eetcoach (www.kindereetcoachtilburg.nl) of de kinderfysiotherapeut en de ergotherapeut. Therapeuten zoeken elkaar op en stemmen samen af: bijvoorbeeld twee behandelingen aaneengesloten om u en uw kind minder te belasten of een behandeling waar twee therapeuten met u en uw kind aan de slag gaan.

Aanmelding en Vergoeding Kinderfysiotherapie: Ouders kunnen hun kind aanmelden bij KIZOOM of Kinderfysio.nl. Dit kan met of zonder verwijzing van een arts. Kinderfysiotherapie is opgenomen in het basispakket bij alle zorgverzekeraars en komt voor volledige vergoeding in aanmerking.